parallax background
 
 

In deze video van de Nederlandse Coeliakie Vereniging wordt er uitgelegd wat Coeliakie precies is.


 

Gluten en Bier

 

Doordat aan het eind 20ste eeuw en aan het begin van de 21ste eeuw de diagnose methodieken zich verbeterden werden er steeds meer mensen gediagnostiseerd met coeliakie. De behandeling bestaat uit het volgen van een strikt glutenvrij dieet. De coeliakiepatiënten zijn hun hele leven gebonden aan het volgen van het strikte dieet. Vrijwel iedereen die bier dronk voordat men het glutenvrije dieet moest gaan volgen zal zich hebben afgevraagd of bier gluten bevat. Helaas zitten in alle ‘normale’ bieren gluten. Immers de basis ingrediënten van bier zijn veelal gerst of tarwe.

Dit betekend dat gewone bieren dus niet meer gedronken konden worden door coeliakie patiënten. Veel coeliakiepatiënten, die in het verleden nog wel een biertje konden drinken, vonden het een erg gemis dat ze nu geen bier meer konden drinken. In diverse landen zijn hierdoor initiatieven ontstaan welke hebben geleid tot glutenvrije bieren welke wel zonder probleem door coeliakiepatiënten gedronken konden worden. De eerste glutenvrije bieren kwamen rond 2006 op de markt. Heden ten dage komen er (wereldwijd) steeds meer brouwerijen die zich toeleggen op het brouwen van glutenvrije bieren en wordt het assortiment aan glutenvrije bieren steeds uitgebreider. Veel glutenvrije bieren kunnen zich inmiddels qua smaak zonder probleem meten met ‘gewone’ glutenbevattende bieren. Door strenge kwaliteitscontroles zowel tijdens en na het brouwproces kunnen wij garanderen dat al onze bieren ook echt glutenvrij zijn